субота, 22 вересня 2012 р.

КОРОТКИЙ КУРС ІСТОРІЇ УРКАЇНИ (Розділ Політичні партії)



Політичні партії – це занадто голосно сказано. Утворення під такими «брендами» скоріше перебувають в ембріональному стані, десь на другому-третьому тижні свого росту. Обриси плоду – є, але невідомо чи все гаразд з інтелектуальним розвитком.

Радше, мова може йти про товариства з, ну дуже обмеженою, відповідальністю, засновниками яких є певні особи, котрі підбирають в команду персонал до свого образу й подоби.

Чужинцю, а тим більше чужинцю, з власною думкою чи баченням ситуації, її розвитку, туди - зась! Навіть якщо вдасться туди «просочитись», то ненадовго. Партійний механізм, нещадний й безжальний до чужорідного тіла, вмить виявить такого і, або перемеле, вирівнюючи зі всіма іншими, або викине, як непотріб, у відходи. Залізний закон «природного партійного відбору». Непохитний,як сама створена система.

Ідеологічна складова будь-якої партії – річ вторинна і відіграє лише іміджову,  виставкову роль. Для прикладу. Чи можна вирізнити право-ліберальні партії (НУ, ПР), відкинувши псевдо гуманітарну складову? Як на мене, жодної різниці.

Так само і з, так званими, «лівими партіями». Різниця, хіба, в назвах і гучності лівацької риторики.

Тут мова може вестись винятково з точки зору одвічного українського питання – ГЕТЬМАНСТВА! Маючи за плечима «партію», нехай навіть лише з назвою, але печаткою в кишені, кожен з таких «гетьманчиків» відчуває і спонукає інших відчувати, свою «важність», яко виразника волі «громадянського суспільства». Маса – «ведеться».

Зародкові ідеологічні партійні утворення, при всьому розумінні потуг, в той, чи інший спосіб, скочуються до вищезгаданого еталону. Поодинокі яскраві представники у їх рядах – лише зайвий раз підкреслюють безпробудну сірість основної маси. Або глибинну невідповідність й суперечливість СЛОВА і ДІЛА, ГАСЛА  і ЧИНУ.

Одним словом, партії варті своїх лідерів, а лідери – партій. 

Немає коментарів:

Дописати коментар