пʼятницю, 4 липня 2014 р.

Статут Народного Трибуналу для суду і покарання осіб винних у подіях, що мали місце в Україні у період з жовтня 2013 року

Пропонується для обговорення та реалізації.
Статут – адаптований Статут Нюрнберзького Трибуналу (просимо не звинувачувати у радикалізмі).
 ПРОЕКТИ:


ДЕКЛАРАЦІЯ
Про утворення Народного Трибуналу для суду і покарання осіб винних у подіях, що мали місце в Україні у період з жовтня 2013 року


З жовтня 2013 року в Україні мали місце грубі порушення загальноприйнятих прав та свобод людини.
З початку 2014 року Українська держава піддалася неприкритій агресії з боку сусідньої держави. В результаті якої анексовано Крим, на сході розв’язана війна нового типу, коли агресор використовує поряд зі своїми спецпризначенцями кримінал та найманців.
Існуюча влада не виявляє належної політичної волі для притягнення до відповідальності винних у цих безчинствах осіб.
Прогнила «правоохоронна» система та продажні суди не виконують своїх функцій.
Створюючи Народний Трибунал ми беремо на себе відповідальність за розшук та притягнення до належної відповідальності всіх винуватців смертей українських патріотів та у ситуації, яка склалась в країні сьогодні.
Декларація та Статут Народного Трибуналу для суду і покарання осіб винних у подіях, що мали місце в Україні у період з жовтня 2013 року прийняті й затверджені Загальними Зборами Учасників-Підписантів __________________________
Статут додається.

/перелік та підписи Учасників-Підписантів/

  
Статут
Народного Трибуналу
для суду і покарання осіб винних у подіях, що мали місце в Україні у період з жовтня 2013 року

I. Організація Народного Трибуналу
II. Юрисдикція і загальні принципи
III. Спеціальна Комісія з розслідування справ і звинувачення особам, що підозрюються у вчинені злочинів
IV. Процесуальні гарантії для підсудних
V. Права Трибуналу і судове засідання
VI. Вирок
VII. Витрати

I. Організація Народного Трибуналу

Стаття 1
Відповідно до Декларації прийнятої і підписаної повноважними представниками Учасників Загальних Зборів, що мали місце у м. Києві ______________2014 року, засновується Народний Трибунал (надалі іменований "Трибунал") для справедливого і швидкого суду й покарання головних винуватців подій, які мали місце в Україні у період з жовтня 2013 року і привели до багато чисельних людських жертв.

Стаття 2
Трибунал складається з __ членів та їх заступників. Кожен з Учасників-Підписантів Декларації (надалі – Сторони) призначає по одному члену і одному заступнику. Заступники можуть бути присутніми на всіх засіданнях Трибуналу та надавати консультації й фахові поради члену Трибуналу. У разі хвороби когось із членів Трибуналу або неможливості для нього виконувати свої обов'язки з якоїсь іншої причини його місце займає його заступник.

Стаття 3
Ні Трибунал, ні його члени, ні їх заступники не можуть бути відведені обвинувачем, підсудними або захистом. Кожна зі Сторін може замінити призначеного нею члена Трибуналу або його заступника через хворобу або з інших поважних причин. Під час судового процесу член Трибуналу може бути замінений тільки його заступником.

Стаття 4
а) Для наявності кворуму необхідна присутність всіх членів Трибуналу або заступників, які замінюють відсутніх членів Трибуналу.
б) Члени Трибуналу до початку судового процесу домовляються між собою про вибір одного з їх числа головою; голова виконує свої обов'язки протягом цього судового процесу або так, як буде вирішено голосами не менше 2/3 членів Трибуналу. Встановлюється принцип черговості головування на наступних судових процесах.
в) Рішення приймаються Трибуналом більшістю голосів, а при поділі голосів голос головуючого є вирішальним; проте визнання винності і визначення покарання виносяться завжди більшістю голосів не менше 2/3 членів Трибуналу.

Стаття 5
У разі потреби і залежно від кількості справ, які вимагають розгляду можуть бути засновані регіональні трибунали; порядок утворення, функції і процедура провадження кожного з трибуналів тотожні і регулюються у відповідності до цього Статуту та Декларації.

II. Юрисдикція і загальні принципи

Стаття 6
Наступні діяння передбачені Особливою частиною Кримінального кодексу України, який був чинним на момент скоєння, є злочинами і підлягають до юрисдикції Трибуналу та тягнуть за собою індивідуальну відповідальність:
  • Розділом І;
  • Розділом V ст.ст. 157-163, 170, 171, 174, 178-184;
  • Розділом IX;
  • Розділом XII ст.ст. 293-295, 297, 304;
  • Розділами XIV, XV;
  • Розділами XVIII-XX.

Керівники, організатори, підбурювачі і пособники, що брали участь у складанні або в здійсненні загального плану або змови, спрямованої до скоєння будь-яких з вищезазначених злочинів, несуть відповідальність за всі дії, вчинені будь-якими особами з метою здійснення такого плану.

Стаття 7
Посадове становище підсудних, їх статус як глави держави, народних депутатів, суддів або відповідальних чиновників різних урядових відомств не повинно розглядатися як перешкода до кримінального переслідування, чи підстава до звільнення від відповідальності або пом'якшення покарання.

Стаття 8
Той факт, що підсудний діяв за розпорядженням уряду або за наказом начальника, не звільняє його від відповідальності, але може розглядатися як аргумент для пом'якшення покарання, якщо Трибунал визнає, що цього вимагають інтереси правосуддя.

Стаття 9
При розгляді справи щодо будь-якого окремого члена тієї чи іншої групи або організації Трибунал може (у зв'язку з будь-яким діянням, за яке його буде засуджено) визнати, що група чи організація, членом якої підсудний був, була злочинною організацією.
Після отримання обвинувального акта Трибунал зробить оголошення, яке він знайде за потрібне, про те, що обвинувачення має намір клопотати перед Трибуналом про винесення ухвали про визнання організації злочинною. Будь-який член організації буде вправі звернутися до Трибуналу за дозволом бути вислуханим Трибуналом з питання про злочинний характер організації. Трибунал буде вправі задовольнити або відхилити це прохання. У разі задоволення такого прохання Трибунал може визначити, яким чином ці особи будуть представлені й вислухані.

Стаття 10
Якщо Трибунал визнає ту чи іншу групу або організацію злочинною, компетентні органи мають право притягати до суду за приналежність до цієї групи або організації. У цих випадках злочинний характер групи чи організації вважається доведеним і не може піддаватися заперечуванню.

Стаття 11
Будь-яка особа, засуджена Трибуналом, може бути притягнута до суду за скоєння іншого злочину, крім приналежності до злочинної групи чи організації; суд може накласти на цю особу нове покарання на додаток до того, яке було накладено Трибуналом за участь у злочинній діяльності цієї групи або організації.

Стаття 12
Суд вправі розглядати справи осіб, обвинувачених у злочинах, передбачених статтею 6 цього Статуту, при відсутності обвинувачених, або коли обвинувачених не розшукано, або якщо Трибунал з будь-яких підстав визнає необхідним в інтересах правосуддя слухати справу заочно.

Стаття 13
Трибунал встановлює Регламент своєї роботи. Регламент не повинен суперечити положенням цього Статуту.

III. Спеціальна Комісія з розслідування справ і звинувачення особам, що підозрюються у вчинені злочинів (надалі – Комісія)

Стаття 14
Кожна зі Сторін призначає головного обвинувача для розслідування справ і висунення звинувачення підозрюваних осіб.
Головні обвинувачі діють в рамках Комісії для досягнення наступних цілей:
а) узгодження плану індивідуальної роботи кожного з головних обвинувачів і їх штату;
б) остаточного визначення осіб, які підлягають суду Трибуналу;
в) укладання та рекомендації Трибуналу щодо затвердження проекту Регламенту його роботи, передбаченого статтею 13 цього Статуту. Трибунал вправі затвердити з поправками або без поправок, або зовсім відкинути цей Регламент.
У всіх вищезгаданих випадках Комісія приймає рішення більшістю голосів; Комісія виділяє зі свого складу голову, у зручний для себе спосіб і відповідно до принципу черговості. Однак при поділі голосів з питання про визначення осіб, які підлягають суду Трибуналу, або злочинів, в яких вони будуть звинувачуватися, буде прийнято пропозицію тієї Сторони, яка запропонувала віддати обвинуваченого до суду або пред'явити йому певні звинувачення.

Стаття 15
Головні обвинувачі, діючи індивідуально і в співпраці один з одним, виконують такі обов'язки:
а) розслідують, збирають і представляють до або під час судового процесу всі необхідні докази;

Про докази див. статті 19 - 21 цього Статуту

б) підготовляють обвинувальний акт для затвердження Комісією;
в) провадять попередній допит всіх необхідних свідків і підсудних;
г) виступають в якості обвинувачів на суді;
ґ) призначають уповноважених для виконання обов'язків, які будуть їм доручені;
д) виробляють інші дії, які виявляться необхідними в цілях підготовки справи і судового провадження.

IV. Процесуальні гарантії для підсудних

Стаття 16
Для забезпечення справедливого суду над підсудними встановлюється наступний порядок:
а) у обвинувальний акт включаються всі подробиці, детально викладають звинувачення проти підсудного.
Копії обвинувального акта і всіх документів, які долучені до обвинувального акту, передаються йому завчасно до початку суду;
б) при будь-якому попередньому допиті і на суді підсудний має право давати будь-які пояснення з обставин висунутих проти нього обвинувачень;
в) попередній допит підсудного і судове засідання будуть вестися або переводитися на мову, яку підсудний розуміє;
г) підсудний має право захищатися на суді особисто або за допомогою захисника;
ґ) підсудний має право особисто або через захисника представляти на суді докази на свій захист і піддавати перехресному допиту будь-якого свідка, викликаного обвинуваченням.

V. Права Трибуналу і судове засідання

Стаття 17
Трибунал має право:
а) викликати свідків на суд, вимагати їх присутності і показань, ставити їм запитання;
б) допитувати підсудного;
в) вимагати пред'явлення документів та інших матеріалів, що використовуються як докази;
г) приводити до присяги свідків;
ґ) призначати відповідальних осіб для виконання визначених Трибуналом завдань, включаючи збирання доказів.

Стаття 18
Трибунал зобов’язаний:
а) суворо обмежувати судовий розгляд швидким розглядом питань, пов'язаних із звинуваченням;
б) вживати суворих заходів для запобігання будь-яких виступів, які можуть викликати невиправдану затримку процесу, виключати які б то не було питання і заяви, що не стосуються справи;
в) вживати рішучих заходів у всіх випадках непокори вимогам суду і накладати належні стягнення, включаючи позбавлення будь-якого підсудного або його захисника права бути присутнім на всіх або деяких засіданнях, проте без шкоди для розслідування звинувачень.

Стаття 19
Трибунал не повинен бути пов'язаний формальностями у використанні доказів. Він встановлює і застосовує можливо більш швидку і не ускладнену формальностями процедуру і допускає будь-які докази, які, на його думку, мають доказову силу.

Стаття 20
Трибунал може зажадати, щоб йому повідомили про характер будь-яких доказів перед тим, як вони будуть представлені, з тим щоб Трибунал міг визначити, чи належать вони до справи.

Стаття 21
Трибунал не вимагатиме доказів загальновідомих фактів і вважатиме їх доведеними. Трибунал також буде приймати без доказів офіційні урядові документи.

Стаття 22
Постійне місцезнаходження Трибуналу - Київ. Перші засідання членів Трибуналу і головних обвинувачів відбудуться також в Києві, в тому місці, яке буде визначено самим Трибуналом. Перший процес відбудеться у Києві, а наступні процеси відбудуться в місцях за визначенням Трибуналу.

Стаття 23
У кожному судовому процесі беруть участь один або кілька головних обвинувачів. Функції головного обвинувача можуть виконуватися ним особисто, або будь-якою особою, або особами за його дорученням.
Функції захисника можуть виконуватися будь-яким адвокатом, що має право виступати в суді, або будь-якою іншою особою за клопотанням підсудного, яка буде спеціально уповноважена на це Трибуналом.

Стаття 24
Судове засідання проходить в наступному порядку:
а) оголошується обвинувальний акт на суді;
б) Трибунал опитує підсудних, чи визнають вони себе винними;
в) обвинувач виголошує вступну промову;
г) Трибунал опитує обвинувачів і захисників, чи є у них і які клопотання про представлення доказів, після чого Трибунал виносить ухвалу за цими клопотаннями;
ґ) допитуються свідки звинувачення, а потім свідки захисту, після чого обвинувачі або захисники представляють такі докази в спростування доказів, представлених іншою стороною, які Трибунал визнає допустимими;
д) Трибунал може в будь-який час задавати будь-які питання будь-якого з свідків і підсудних;
е) обвинувачення і захист допитують і можуть піддавати перехресному допиту будь-якого свідка і будь-якого підсудного, який дає показання;
є) захисник вимовляє захисну промову;
ж) обвинувач вимовляє обвинувальну промову;
з) кожен з підсудних має право виступати з останнім словом;
і) Трибунал виносить вирок.

Стаття 25
Всі офіційні документи подаються і всі судові засідання ведуться державною мовою. На іноземну мову  може бути переведена така частина протоколів судового засідання, яку Трибунал визнає бажаною в інтересах правосуддя і громадської думки.

VI. Вирок

Стаття 26
Вирок Трибуналу повинен містити мотиви, на підставі яких він винесений; вирок є остаточним і не підлягає перегляду.

Стаття 27
Трибунал має право засудити винного до смертної кари або іншого покарання, яке Трибунал визнає справедливим.

Стаття 28
Суд вправі на додаток до певного виду покарання постановити рішення про відібрання у засудженого награбованого майна і розпорядитися про передачу цього майна на користь держави.

Стаття 29
У разі засудження вирок приводиться у виконання згідно з наказом Трибуналу та у спосіб визначений Учасниками-Підписантами Декларації; Загальні Збори Учасників-Підписантів Декларації можуть у будь-який час пом'якшити або будь-яким чином змінити вирок, але не можуть підвищити покарання. Якщо після засудження підсудного і винесення вироку Учасники-Підписанти Декларації отримають нові докази, які, на їх думку, дають підставу для порушення нового звинувачення проти підсудного, вони повідомляють про ці доказах Комісію, засновану у відповідності зі статтею 14 цього Статуту. Комісія діятиме, як знайде за потрібне в інтересах правосуддя.

VII. Витрати

Стаття 30
Витрати з утримання Трибуналу та проведення судових процесів будуть покриватися за рахунок спеціально утворених Учасниками-Підписантами фондів.





1 коментар: