субота, 19 квітня 2014 р.

Про моральність політиків та громадську активність. Ще раз про Меморандуми.


Про моральність політиків та громадську активність
Це було написане ще на початку березня 2012 року.
Як бачимо історія повторюється. Цього разу - у вигляді трагіфарсу. Невже ми так нічому і не навчилися!? Чи то наше національне - гра у піддавки і наступання на граблі?
Господи, дай нам всім розуму.

Ініціатива «Першого грудня» закликала до проведення національного круглого столу. Поважні люди, абсолютну більшість яких я щиро поважаю, а перед окремими ладен схилити голову, має намір «спільно шукати відповіді на виклики сьогодення та формулювати практичні суспільні завдання», як анонсовано в окремих виданнях. Очікується, що участь, знов таки, з повідомлень учасників Ініціативи, «у ньому візьмуть знакові постаті з різних суспільних сфер». Цікаво мені чи до тих знакових причислений і Ющенко? Ну, дуже цікаво. Бо, як виглядає, свого часу підписаний пріснопам’ятний Меморандум, який поклав початок кінця того, що ми називаємо Майданом, появився у світ з легкої руки таких же «знакових постатей», як відповідь на тогочасні «виклики сьогодення». Знов таки, круглий стіл, як я розумію, передбачає участь у ньому, як опозиції, так і влади. Вочевидь, на таке поважне зібрання буде делегований світоч галицького інтелектуального бомонду Анна Герман. Кому ж іще? Не самому ж колись молодому вченому, який допомагав академіку Патону «рішати питання», чи доктору економіки пану Лук’янову дорогоцінний час гаяти? Можливо влада делегує захисника мас-медіа та затятого борця за свободу слова, молодого політика пані Бондаренко, або знаного правозахисника пана Ківалова. Мають з кого вибирати. Славне гроно. Не обійдеться й без визначного громадського діяча європейського рівня, а за сумісництвом депутата, пана Коліснічєнка. Без нього ж не охреститься! До того ж, представник захисників меншин (у цьому контексті маю на увазі національних) за круглим столом – це так по-європейськи і толерантно. Ось з ким, шановні, без жодних лапок чи іронії, учасники Ініціативи доведеться виробляти «нові правила гри «в дусі Гавела». Ви б для початку запитали у візаві чи вони, взагалі, знають хто такий Гавел.

Проте, трошки ближче до грішної землі.

Чомусь вкоренилось у нашій свідомості, що політика – то брудна справа і йдуть у неї пройдисвіти, злодюги та моральні збоченці. Міф? Не знаю. Останнім часом втілюються в життя провісницькі слова зі славного «Маршу авіаторів»: «Мы рождены, чтоб сказку сделать былью!» Найсміливіші фантазії й утопії на очах стають реальністю. Не скажу, що лише позитивні. Швидше – навпаки.

Чому так відбувається? Маю відповідь, котра сподобається далеко не всім. Ми так і не виросли з коротких піонерсько-комсомольських штанців. Не перерізали пуповину, що з’єднує нас, нинішнє українське суспільство, з материнською радянською утробою. Ми й надалі живимося соками збанкрутілої тоталітарної системи. Всмоктуємо її отруйну сутність. Тому і вважаємо, що політику не можна робити чистими руками. Всі наші життєві реалії волають про це. Коли ж політику роблять брудними руками, то чи може бути вона чистою і прозорою? Запитання риторичне і відповіді не потребує.

Нинішня вертикаль влади будується людьми пострадянського складу характеру й розуму. Вони вибудовують її так, як це робили попередники-зверхники, опинитись на місцях яких, була їх потаємна споконвічна мрія. Нарешті вони дорвались до керма. А тут від перегріву частенько відмовляють гальма. Тому і чудять, почасти. Та так, що аж дрижаки проймають.

Для підтвердження правдивості моїх слів варто звернути увагу, бодай, на зовнішні прояви. Короваї з хлібом-сіллю, безглузді зустрічі з трудівниками полів і ферм чи віртуозами станка.  Атрибути радянської доби, як прояв піклування доброго царя про своїх холопів. І ще, можливо дрібничка, але, як на мене, дуже важлива. Стиль спілкування начальник-підлеглий. За цієї системи начальник ЗАВЖДИ буде «тикати» підлеглому, навіть коли той удвічі старший від зверхника. Такий стиль. Нікуди не дінешся.

Ось саме через те беруть мене сумніви, що на прийдешніх виборах у владу прийдуть інші люди. Прийдуть ті ж самі, можливо під іншими прапорами й з іншими гаслами. Проте з тією ж внутрішньою програмою людини пострадянської доби. І не важливий їх вік. Як вже колись казав, щодо окремих «молодих політиків» складається враження, що вони працювали, щонайменше, помічниками у «дорогого Леоніда Ілліча». Поодинокі винятки лише підтверджують правило.

На превеликий жаль, серед тих, хто реально претендує на входження у владу відсутні люди з європейським мисленням, навіть коли вони репрезентують свою європейськість назвою партії. Нудні обличчя в лакованих штиблетах одітих на онучі. Електорату саме такі й подобаються.

 Олег Мартинюк
  ЕАГ «Фокус»

 

Немає коментарів:

Дописати коментар